Krafne od pirovog brašna

  • 300 g pirovog brašna T850
  • 100 g rižinog brašna
  • paketić suhog kvasca
  • 3 velike žlice kokosovog šećera
  • prstohvat vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • naribana korica pola limuna
  • mali prstohvat sitne soli
  • 3 dcl sojinog mlijeka
  • suncokretovo ulje za prženje

Pomiješajte rižino i pirovo brašno. Odvojite par žlica brašna u šalicu, dodajte kvasac i malo vode dok ne dobijete gustu smjesu. Stavite u pećnicu zagrijenu na 20-ak stupnjeva, 15 minuta. Smjesa će se udvostručiti i zapjeniti, što znači da se je kvasac “aktivirao”.

Mlijeko stavite u lonac zajedno s šećerom i pjenjačom miješajte dok se ne ugrije (ne smije biti prevruće, odprilike tjelesne temperature). U tekućinu ulijte kvasac i pjenjačom sve spojite.

U brašno dodajte začine i koricu, i polako ulijevajte tekućinu uz miješanje. Dobit ćete meko tijesto – najlakše ga je nastaviti mijesiti u istoj posudi. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u zagrijanoj pećnici da se diže sat vremena ili dok se količina ne udvostruči i postane pjenasta.

Izvadite posudu s tijestom iz pećnice i stavite ju da se grije na 180 stupnjeva.

Ugrijte ulje za prženje (visina ulja treba biti barem 7 – 10 cm kako bi krafne mogle isplivati na površinu).
Nauljite žlicu kojm ćete vaditi smjesu, i dobro nauljite dlanove. Žlicom vadite smjesu, i brzim prebacivanjem iz dlana u dlan oblikujte manje kuglice. Spuštajte u vruće ulje, neka se napuhnu i dobiju zlatnu koricu, zatim okrenite. Vadite ih na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.

Krafne poslažite na papir za pečenje i ispecite u pećnici dodatnih 20 min (na 180 stupnjeva).

Poslužite posipano agavinim šećerom i/ili rižinim sladom u prahu, punjene omiljenim pekmezom.