25 srp Caponata s crnom rižom
Ovo sicilijansko predjelo je izvrsno i kada se jede hladno. Može se pripremiti unaprijed, te samo prije posluživanja dodati svježe povrće i začini. U ovoj varijanti s rižom može biti i samostalan obrok. Caponatu poslužite uz klice i/ili kratko kuhano zeleno lisnato povrće.
- 1 šalica crne riže
- 1 patliđan
- brašno pira T-850 (ili pšenično polubijelo)
- 1 krastavac
- 1 paprika
- glavica luka
- nekoliko cherry rajčica
- 3 žlice kapara
- sol
- po želji ružmarin
- limun sok
- suncokretovo ulje
Rižu skuhajte u 2 šalice vode, s prstohvatom soli (oko 40 minuta).
Patliđan narežite na kockice veličine 1 cm.
U zdjelu ubacite brašno (oko pola šalice, po potrebi dodajte još) i po želji sitno sjeckani ružmarin.
Ubacite patliđane i sve dobro izmješajte, kako bi se kockice obložile brašnom sa svih strana. Pržite ih na suncokretovom ulju sa svih strana, dok ne dobiju finu koricu i boju. Ostavite da se cijede na papirnatom ubrusu.
Povrće nasjeckajte na kockice, a rajčice na polovice ili četvrtine.
Nakon što se riža ohladi umiješajte patliđane, kapare i povrće. Začinite s malo limunovog soka i posolite po ukusu.
Prije posluživanja po želji posipajte oljuštenim sjemenkama konoplje.