Caponata s crnom rižom

Caponata s crnom rižom

Ovo sicilijansko predjelo je izvrsno i kada se jede hladno. Može se pripremiti unaprijed, te samo prije posluživanja dodati svježe povrće i začini. U ovoj varijanti s rižom može biti i samostalan obrok. Caponatu poslužite uz klice i/ili kratko kuhano zeleno lisnato povrće.

  • 1 šalica crne riže
  • 1 patliđan
  • brašno pira T-850 (ili pšenično polubijelo)
  • 1 krastavac
  • 1 paprika
  • glavica luka
  • nekoliko cherry rajčica
  • 3 žlice kapara
  • sol
  • po želji ružmarin
  • limun sok
  • suncokretovo ulje

Rižu skuhajte u 2 šalice vode, s prstohvatom soli (oko 40 minuta).

Patliđan narežite na kockice veličine 1 cm.

U zdjelu ubacite brašno (oko pola šalice, po potrebi dodajte još) i po želji sitno sjeckani  ružmarin.
Ubacite patliđane i sve dobro izmješajte, kako bi se kockice obložile brašnom sa svih strana. Pržite ih na suncokretovom ulju sa svih strana, dok ne dobiju finu koricu i boju. Ostavite da se cijede na papirnatom ubrusu.

Povrće nasjeckajte na kockice, a rajčice na polovice ili četvrtine.

Nakon što se riža ohladi umiješajte patliđane, kapare i povrće. Začinite s malo limunovog soka i posolite po ukusu.

Prije posluživanja po želji posipajte oljuštenim sjemenkama konoplje.