• Smjesa za oko 25 komada: 200g pirovog brašna (T850) 100g rižinog brašna 1 žličica praška za pecivo 1/2 žličice soli 1/4 žličice kurkume prstohvat mljevenog crnog papra šaka lišća bosiljka, sitno sjeckanog 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog po že

  • Ova juha izvrsna je za hladne zimske dane. Obavezno kada pečete nešto (slano) u pećnici, usput ubacite i paketić luka i češnjaka. Povrće će se ispeći u vlastitom soku i dati ovoj juhi snažan i bogat okus. 2 veće glavice luka 3 češnja češnjaka grančic

  • Želite li doprinijeti kvaliteti ekološkog, socijalnog i kulturnog života u Dugavama, dođite na jesensku akciju Zelenice i građanske inicijative Dugave • Radionica zdrave i vege jesenske hrane // udruga Zdravljak • Čitamo, kuhamo i kušamo Juhu od Bund

  • Pozivamo vas na zajedničku akciju platforme Zelenica, Knjižnice Dugave i Građanske inicijative Dugave kojom želimo prodrmati ekološki, socijalni i kulturni život u naselju i potaknuti stanovnike na volontiranje u zajednici. Program će se događati na

  • Na kraju ljeta tikvice izrastu u tikve, kora im se zadeblja i imaju veće koštice. Neka to ne bude prepreka za uživanje u ovoj namirnici, ako ste navikli puniti ili peći samo malene tikvice. Na ovaj način izbjeći ćete tvrdu koru i kašastu teksturu zbo

  • Vege tapas – ljubav na prvi zalogaj (radionica) Legenda kaže da su tapasi nastali tako što je španjolski kralj nametnuo zakon da se pivo mora služiti s tapasima kako bi povećao vjerojatnost da građevinari skloni ispijanju piva dočekaju kraj smjene na

  • Ovo sicilijansko predjelo je izvrsno i kada se jede hladno. Može se pripremiti unaprijed, te samo prije posluživanja dodati svježe povrće i začini. U ovoj varijanti s rižom može biti i samostalan obrok. Caponatu poslužite uz klice i/ili kratko kuhano

  • Za oko 6 komada: 1 srednja tikvica 1 šalica sitnih zobenih pahuljica 4 žlice zobenog brašna 4 žlice zobenog vrhnja 3 češnja češnjaka grančica svježeg bosiljka pola šalice badema sol suncokretovo ulje Tikvicu naribajte (krupniji ribež) i posolite. Ost

  • Ljetni klasik u vege verziji šalica i pol smeđe riže pola kocke dimljenog tofua 8 srednjih paprika pasata 3 češnja češnjaka 1 glavica luka 1 žličica mljevene slatke paprike (super ako je i dimljena) 1 šalica crvene leće komad kombu alge 4cm (i/ili li

  • U vruće dane rashladite se ovom finom juhicom, koja iako se sastoji od samo nekoliko sastojaka oduševit će sve kušače koji vole bob. Mahunarke se hlađenjem skupljaju i postaju želatinaste. Srećom, postoji mali trik kako napraviti krem juhu od ove mah

  • Iako je sezona cvijeta bazge pri kraju, u višljim gorskim predjelima ona tek pupa. Još jedan dobar razlog da prošećete prirodom i usput se opskrbite s nekoliko ovih divnih cvjetova čiji miris neodoljivo podsjeća na djetinjstvo kada smo mutili ba

  • U subotu 30.4.2016. održana je akcija “Bum tres TranS – Savica cvjeta” u organizaciji TranS-a (Tranzicijske grupe Savica), Knjižnice Savica i Platforme Zelenica Program događanja: 1. Knjižnica Savica, 9:30-10:30 h predavanje uz čaj

  • Prhki i s ljutkastom aromom koja iznenadi nakon tamne čokolade :) Maskirani keksi (Pandas wannabe) 100 g pšeničnog brašna T-850 100 g pšeničnog integralnog brašna mali prstohvat soli 4 velike žlice kokosovog šećera 1 žličica Garam Masala začina 1/2 ž

  • Zdravljak je ponosni član platforme Zelenica! Zelenica je platforma – suradnička djelatna struktura udruga i organizacija – koje i formalno zajednički žele djelovati na društvo tako da bude putokaz prema promjeni ponašanja iz neodrživog u održivo dru

  • 300 g pirovog brašna T850 100 g rižinog brašna paketić suhog kvasca 3 velike žlice kokosovog šećera prstohvat vanilije 1/2 žličice cimeta naribana korica pola limuna mali prstohvat sitne soli 3 dcl sojinog mlijeka suncokretovo ulje za prženje Po

  • šećer kokosa sojino vrhnje voda U tavu stavite šećer i malo vode. Neka se postepeno zagrije do vrenja, onda smanjite plamen i nastavite miješati. Smjesa će se lagano pjeniti. Nastavite miješati dok se sav ne šećer otopi i smjesa se pretvori u gusti ž

  • Malo drugačija ideja za dekorativnu Božićnu pšenicu :) Ovakva pšenica brzo raste, jer je zapravo u malom stakleniku, tako da ovakvu dekoraciju možete napraviti i samo nekoliko dana prije Božića (pšenica na slici je rasla samo 4 dana!). Nije ju potreb

  • 1 šalica polubijelog brašna (T850) 1 šalica pirovog brašna 1 šalica krupno mljevenih prženih lješnjaka 1 žličica suhog đumbira 1 žličica spekulatius mješavine začina prstohvat vanilije 3 žličice praha aronije (opcionalno) 1/2 šalice suncokretovog ulj

  • jedan veći korijen pastrnjaka (oko 200g) 1 luk 2 češnja češnjaka 1/4 korabe 2 velike žlice crvene ili žute leće 2 cm kombu alge i/ili 2 lista lovora pola žličice usitnjenih sjemenki korijandera sol 1 litra vode Povrće očistite i narežite na krupnije

  • muškatna bundeva 1 mandarina crna čokolada (70%) mljeveni prženi lješnjaci Gornji dio bundeve (koji je bez koštica) narežite na šnite širine 1 cm. Skuhajte na pari (treba cca 7 minuta). Bundeva ne bi trebala biti prekuhana, jer će vam se inače r

  • 1,5 kg krumpira 1 cvjetača 2 luka 4 češnja češnjaka (2 za pirjanje, 2 za kremu) 1 kocka tofua 1 crvena paprika (još bolje ako imate pečene paprike) ili par žlica ajvara sojino vrhnje umeboshi ocat maslinovo ulje sol muškatni orašč

  • Močvara, Trnjanski nasip bb, nedjelja, 27.09.2015., 11-16 h Nauči osnove kuhanja žitarica i mahunarki, sjeckanja povrća i kombiniranja sastojaka i začina. Pripremati ćemo slatka i slana jela, iz tave i lonca: ČUŠPAJZ (ajmpren free :) – kako kom

  • Chia sjemenke bogat su izvor omega-3 kiselina i minerala (željeza, kalcija,…). Mnoge su dobrobiti ove supermoćne sitne sjemenke. Osim što nas opskrbljuju bjelančevinama, vlaknima, mineralima, chia pospješuje i regulira probavu, pomaže kod smanj

  • Praznično vrijeme i sunčan dan. Idealno za boravak u prirodi.  A kako cijela šuma miriše po bazgi, današnji desert je jednostavno mirisno uletio u tempuru ;) Cvijeće berite daleko od prometnica i gradskog zagađenja, uberite onoliko cvjetova koli

  • Pleši i kuhaj u ritmu prirode! Raspored događanja pratite na stranicama festivala: www.danceweekfestival.com.   ZAHVALNICA ZA PRUŽANJE PODRŠKE PROJEKTU

  • 20.05. održano je svečano predstavljanje 2. obiteljskog kampa Kluba roditelja ZDD-a u GK Trešnja, te druženje s brojnim poznatim osobama. Tarik Filipović, Bojana Gregorić, Željko Königsknecht, Ana Begić, Jasna Bilušić, Vedran Milkota, Darija Lorenci,

  • Dva vikenda, 18.-19.04. i 25.-26.04.2015. gostovali smo kod dragih domaćina u Močvari s Malom školom vege kuhanja. Ideja nam je bila pokazati u praksi kako zdrava hrana ne mora biti skupa, a njeno pripremanje može biti jednostavno i kreativno, čak i

  • Sezona je divljeg luka (naziva se još medvjeđi luk, srijemuš,…). Pune su ga već i tržnice. Koristi se za jelo, ali i za izradu pripravaka i tinktura zbog svoje iznimne ljekovitosti. Za ljekovite svrhe najbolje ga je koristiti svježeg, no k

  • Jedna malo drugačija ideja za uskršnji meni. Kruh 200 g integralnog brašna 200 g kukuruznog brašna 200 g polubijelog brašna (T850) 2-3 žlice maslinovog ulja 1 paketić suhog kvasca 2 male žličice soli Od svih sastojaka i tople vode umijesite tijesto i

  •     Hvala svim članovima, svim prijateljima, svim obožavateljima zdravih zalogaja na podršci u našoj prvoj godini postojanja! Posebno hvala curama iz Sokića (udruga Crta i točka) na nesebičnoj pomoći.

  • U mjesecu zaljubljenih pripremite ovu finu juhu, a za poseban ugođaj ukrasite ju srcima :) Sastojci za juhu: 2 cikle, 1 mrkva, 1/4 korijena celera, 1 luk, 2 češnja češnjaka. Povrće narežite na krupnije komade, skuhajte i napravite krem juhu. Začinite

  • Ako ste za Božić sijali pšenicu iz organskog uzgoja, šteta je da izrasle trafke propadnu! Pšenična trava bogat je izvor vitamina:  A, B, B17, C, E, F i K, i minerala: kalij, željezo, magnezij i kalcij. Uz to je i snažan čistač organizma od toksi

  • Tko kaže da u sarmi mora biti riža? :) Za 15-ak sarmi: 1 glavica kiselog zelja 1 šalica prosa 1/2 šalice quinoe 1 kocka svježeg tofua 1 šnita dimljenog tofua (šnita debljine 1 cm) 2 manje glavice luka ili jedna veća 2 češnja češnjaka 1...

  • vezica mente pola žličice praha vanilije vegansko vrhnje za šlag mala žličica limunovog soka po potrebi slad U sjeckalicu/blender stavite lišće mente, vaniliju, limun sok i sve zalijte vrhnjem za šlag. U isto vrijeme sjeckalica će usitniti listiće i

  • Tikvice izdubite, premažite maslinovim uljem i pecite na 200° C 10-15 minuta, ili dok malo ne omekšaju (Ovisi o debljini tikvica. Ne bi trebale biti premekane.) Krema od bosiljka i tofua: kocka tofua 2 izdašne šake bosiljka (samo lišće) 2-3 žlic

  • jabučni ocat oprane i osušene maline Maline nježno izgnječite vilicom i prelijte jabučnim octom. Dobro promiješajte. Smjesu prebacite u staklenku, poklopite i ostavite stajati nekoliko dana. Prije upotrebe ocat procijedite. Osim što je super boje, ov

  • 10:00 – 13:00 PREDSTAVLJANJE UDRUGA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I PROMOCIJU ZDRAVIH I ALTERNATIVNIH NAČINA PREHRANE (Vegehop, Makronova, Sirovahrana.hr, Prijatelji životinja, +green concept, Zdravljak…): degustacija zdravih zalogaja, promotivni pokloni,

  • polubijelo brašno (T850) nekoliko žlica prstohvat kurkume prstohvat soli (prema okusu dosoliti) voda listići kadulje ulje za prženje (suncokretovo ili repičino hladno prešano) Pomiješajte suhe sastojke za tempuru. Smjesa treba biti blago slana i nešt

  • Kraj tjedna. Čišćenje frižidera. Uvijek dobra prilika za razne kombinacije, koje inače možda ne biste smiksali. Pire od batata i celera batat (ili krumpir) celer žlica zobenog vrhnja malo biljnog margarina (Ako se ima. Može biti i malo maslinovog ulj

  • Jednostavna za napraviti, prekrasne teksture u kuhanim salatama (ne skupi se na dnu u obliku granula kao neke tofuneze) i jefitina u odnosu na industrijska pakiranja :) Za pogoditi prave količine potrebno je samo malo strpljenja i puno ljub

  • Salata od batata s cvijećem plućnjaka narančasti batat blitva divlji luk (par listića) cvjetići plućnjaka ili neko drugo jestivo cvijeće sol maslinovo ulje limunov sok Batat narežite na ploške cca 1cm i skuhajte u slanoj vodi. Batat se kratko kuha (o

  • Ova ideja se je dugo namakala, parila, dinstala, pržila i napokon je skuhana i spremna za posluživanje :) Nadamo se da će vam sadržaj biti koristan. Blog i savjeti su uglavnom namijenjeni pučanstvu koje već ima (barem osnovno) znanje o makrobiotici,