12 srp Punjene paprike s pireom od crvene leće
Ljetni klasik u vege verziji
- šalica i pol smeđe riže
- pola kocke dimljenog tofua
- 8 srednjih paprika
- pasata
- 3 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 1 žličica mljevene slatke paprike (super ako je i dimljena)
- 1 šalica crvene leće
- komad kombu alge 4cm (i/ili list lovora)
- 1 manji batat (opcionalno)
- 3 manja krumpira
- 1 manji svježi čili (ili sušena ljuta paprika, papar…)
- prstohvat origana
- sol, papar
- svježi timijan
- maslinovo ulje
Punjene paprike
Rižu operite i namočite u 3 šalice vode. Kuhajte u vodi od namakanja 30 minuta uz prstohvat soli na laganoj vatri.
Na maslinovom ulju ispirjajte sitno sjeckani luk, češnjak i čili, dodajte sol i origano. Umiješajte u rižu.
Smjesi dodajte na sitne kockice narezan dimljeni tofu. Probajte smjesu i začinite po potrebi.
Paprike izdubite i očistite od koštica i membrana.
Žlicom punite paprike pritiskajući u unutrašnjost kako bi se popunile praznine.
Stavljajte u lonac s otvorom i smjesom prema gore, kako bi smjesa u kuhanju ostala unutra. Podlijte pasatom i dodajte vode kako bi nivo tekućine bio negdje preko pola visine paprika (najbolje da koristite lonac u koji vam stanu sve paprike okomito, ako ima malo lufta, zaglavite komadom mrkve ili luka ;)). U pasatu dodajte sol (papar po želji) i mljevenu papriku (s dimljenom je posebno mljac :)
Zakipite, smanjite plamen i kuhajte poklopljeno 20-ak minuta dok paprike ne omekane i riža se skuha do kraja.
Pire od crvene leće
Krumpir i batat ogulite i nasjecite na kockice velične 2-3 cm. Kuhajte skupa s lećom i algom, cca 15-ak minuta.
Pri kraju kuhanja posolite. Kad je sve kuhano štapnim mikserom izradite u pire.
(Kako biste dobili teksturu pirea, količina vode u kuhanju mahunarke bi trebala biti minimalna.)
Kod posluživanja pire posipajte listićima svježeg timijana.
Poslužite uz salatu od klica zelenog lisnatog povrća.