Slane fritule s bosiljkom, češnjakom i dimljenom paprikom

Smjesa za oko 25 komada:

  • 200g pirovog brašna (T850)
  • 100g rižinog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice kurkume
  • prstohvat mljevenog crnog papra
  • šaka lišća bosiljka, sitno sjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
  • po želji – 1 mali čili – sitno sjeckan
  • 4 jušne žlice sojinog jogurta
  • 250 ml hladne vode
  • ulje za prženje (hladno prešano suncokretovo, nekoliko šalica, ovisno o veličini posude)

Izmješajte suhe sastojke, zatim dodajte jogurt i vodu. U smjesu umješajte bosiljak i češnjak.
Smjesa bi trebala biti mekana, ali ne tekuća.

Stavite veću količinu ulja u posudu ili tavu – ulje bi trebalo biti duboko barem 3cm. Ulje treba zavrućiti, zatim smanjiti plamen na srednju vrijednost. Ako je ulje prevruće, fritule će vam brzo izgoriti iz vana, a unutrašnjost će ostati sirova.

Blago navlažite vodom dlanove, oblikujte kuglice veličine oraha i spuštajte jednu po jednu u zagrijano ulje. Možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice.

Pecite kuglice sa svih strana, kako bi dobile rumenu boju i hrskavu koricu. Ako niste sigurni jesu li pečene, ubodite čačkalicom i izvucite – čačkalica bi trebala ostati suha.

Gotove fritule odlažite na papirnati ubrus, kako bi se ocijedio višak ulja.

 

Servirajte uz varivo i zelenu salatu, posipano dimljenom crvenom paprikom, uz dodatak wasabi paste ili uz umak od hrena.