15 lis Musaka s cvjetačom i kremom od paprike
- 1,5 kg krumpira
- 1 cvjetača
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka (2 za pirjanje, 2 za kremu)
- 1 kocka tofua
- 1 crvena paprika (još bolje ako imate pečene paprike) ili par žlica ajvara
- sojino vrhnje
- umeboshi ocat
- maslinovo ulje
- sol
- muškatni oraščić
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C.
U posoljenoj vodi kratko skuhajte cvjetiće cvjetače. Veće komade prepolovite, ili narežite na plosnatije oblike. U drugoj posudi, također u slanoj vodi, kratko skuhajte krumpir narezan na šnite debljine cca 15 mm.
Nacjeckajte luk na polumjesece i usitnite češnjak. Pirjajte na maslinovom ulju dok luk ne omekša (ako želite ubrzati proces podlijevajte malom količinom vode od kuhanja cvjetače). Na kraju dodajte sojino vrhnje i muškatni oraščić, i još kratko kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Ovaj umak će služiti kao bešamel.
Tofu, češnjak, umeboshi ocat, sol i crvenu papriku (svježu ili pečenu) ili ajvar izradite štapnim mikserom u finu kremu. Probajte i dodajte soli ili ume octa po ukusu.
Nauljite dno protvana, poslažite pola količine krumpira. Žlicom nanesite hrpice kreme i rasporedite ju po cijeloj površini krumpira. Na kremu poslažite cvjetaču, malo ju utisnite u kremu. Preko toga prelijte umak s lukom, i naslažite drugu polovicu krumpira. Pokapajte maslinovim uljem i “prošarajte” sojinim vrhnjem.
Pecite 20-30 minuta, ili dok krumpir ne dobije zlatnu koricu.