Začinska sol s divljim lukom

Sezona je divljeg luka (naziva se još medvjeđi luk, srijemuš,…). Pune su ga već i tržnice.
Koristi se za jelo, ali i za izradu pripravaka i tinktura zbog svoje iznimne ljekovitosti. Za ljekovite svrhe najbolje ga je koristiti svježeg, no kao začin u kuhanju možete ga pripremiti na ovaj način, i tako sačuvati:

  • 750 g krupne morske soli
  • vezica divljeg luka

Operite i dobro osušite listove.
Na dno posude blendera stavite luk, i na njega krupnu sol. Sol će pritisnuti bilje kako bi se bolje usitnilo.

Blendajte dok se sve lišće ne usitni.
Raširite sol po papiru za pečenje i ostavite sušiti preko noći. Ako je sol jako mokra, dodatno ju posušite u pećnici na 50 stupnjeva, nekoliko sati, ili dok ne bude skroz suha. Prebacite u staklenke i poklopljeno čuvajte.