seitan u kruhu

Seitan u kruhu

Jedna malo drugačija ideja za uskršnji meni.

Kruh

  • 200 g integralnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g polubijelog brašna (T850)
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 2 male žličice soli

Od svih sastojaka i tople vode umijesite tijesto i stavite da se diže na toplom oko 2 sata.

Za to vrijeme pripremite seitan:

  • 1/2 kg seitana
  • 1 mala žličica crvene paprike
  • 1/2 male žličice suhog đumbira
  • 1 mala žličica suhog kopra (origana ili bosiljka)
  • sol po potrebi (ovisno o tome koliko je slan seitan)
  • suncokretovo ulje

Cijele komade ocijeđenog seitana uvaljajte u začine, pa u kukuruzno brašno i pržite sa svih strana na zagrijanom suncokretovom ulju, dok seitan ne dobije finu koricu.

Po želji u dignuto tijesto dodajte sjeckane sušene rajčice. Zatim ga razvaljajte i po sredini poslažite seitan. Ako su komadi seitana veći, prerežite ih na pola.
Za ljepši kruh krajeve sa svake strane narežite na trake pod kutem (ala riblja kost), širine oko 3 cm. Preklapajte trake preko seitana, jednu preko druge i svaki spoj malo pritisnite.
Ostavite da se diže još pola sata, do sat vremena na toplom mjestu.

Površinu pokapajte maslinovim uljem, po želji posipajte krupnom solju i pecite na papiru za pečenje, u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30-40 minuta.

Za intenzivniji okus seitan prije marinirajte u tamariju i đumbir soku, nekoliko sati, ili preko noći.

 

Tags: