Tempura cvijeća bazge

Tempura cvijeća bazge

Praznično vrijeme i sunčan dan. Idealno za boravak u prirodi.  A kako cijela šuma miriše po bazgi, današnji desert je jednostavno mirisno uletio u tempuru ;)

Cvijeće berite daleko od prometnica i gradskog zagađenja, uberite onoliko cvjetova koliko vam treba i berite cvjetove koji imaju otvorene latice i što manje oštećenja. Ako imate dovoljno živaca za deserte (odnosno niste u kategoriji moram-slatko-odmah), uberite i par mladih listića hrasta, za čokoladne listiće za dekoraciju. Operite ih, osušite papirnatim ubrusom i stavite u frižider.

Cvijeće raširite na papir za pečenje, kako bi se razišle malene bubice i našle novi cvijet pod krilima (da ne kažem novi krov nad glavom :).
Za to vrijeme pripremite tempuru.

TEMPURA

  • polubijelo brašno (T-850)
  • sojino mlijeko s vanilijom
  • cimet
  • kurkuma
  • Garam Masala
  • prah vanilije

U brašno dodajte po prstohvat začina, par zrnaca soli i umiješajte mlijeko, dok ne dobijete smjesu malo gušću od one za palačinke.
Tempura će biti hrskavija ako ju ostavite da se ohladi u frižideru.

ČOKOLADNI LISTIĆI

Na pari otopite malo crne čokolade (70%) i ostavite da se malo ohladi.
Kistom nanesite sloj čokolade na listić, pazeći da list prekrijete sve do ruba (tako ćete dobiti ljepši i uredniji otisak). Listovi imaju jače izraženu teksturu na donjoj strani lista, pa je lukavo namazati tu stranu. Peteljku ostavite nenamazanu. Ostavite u frižideru da se stegne, što će se desiti brzo, jer su listovi bili hladni kod mazanja, a i sloj čokolade je tanak. Ponovite postupak, namažite još jedan sloj čokolade i ostavite da se dobro ohladi. Nakon što se je čokolada potpuno ohladila oprezno skidajte listove držeći za peteljku. Ostavite ih u hladnjaku do posluživanja.

Cvjetove umačite u tempuru i pržite u zagrijanom suncokretovom ulju. Pržene odlažite na papirni ubrus da se dobro ocijede.

Posipajte rižinim sladom u prahu (ili prelijte sladom po želji).

Poslužite uz šlag s mentom, čokoladne listiće i jagode.